Patrimoniu

În colecţia Muzeului Naţional Brukenthal a fost înregistrat, la mijlocul anilor ’70 ai secolului XX, un tezaur monetar alcătuit din 7 tetradrahme thasiene descoperit pe teritoriul comunei Rîu Sadului, în punctul denumit „Izvoru Sadului”.
Se precizează că monedele au fost găsite „la poalele unei coline, sub o piatră”. Credem că ascunderea tezaurul de la „Izvoru Sadului” într-o zonă montană, în apropierea unui traseu intens utilizat şi astăzi de ciobani, se leagă de tranzitul pastoral, posesorul acestuia fiind probabil un crescător de animale. Pe aici trecea drumul de plai ce unea Valea Lotrului de Valea Sadului, care a jucat, probabil, un rol important în tranzitul dintre spaţiul extracarpatic şi cel intracarpatic până la deschiderea drumului roman pe Valea Oltului.

Descriere
Avers.
Capul lui Dyonisos spre dreapta, cu cunună de iederă. Deasupra frunţii se află două rozete. Părul este strâns pe frunte într-o bandă lată, fiind redat la spate sub forma unui coc împletit şi adunat de sus în jos. Din coc pornesc către umeri bucle lungi.

Revers.
Legenda HPAKΛΕΟΥΣ ΣΩΤHPOΣ / ΘAΣIΩN
Heracles nud, în picioare, cu capul spre stânga, se sprijină cu dreapta pe măciucă. Pe piept, umărul şi braţul stâng, care este sprijinit pe şold, poartă pielea leului din Nemeea. Partea superioară a corpului lui Herakles este puţin înclinată către dreapta, iar blana leului prezintă o unduire uşoară în zona genunchiului stâng al zeului. Solul este simbolizată de o linie dreaptă.

patrimoniu