Evenimente

Ziua porților deschise la Muzeul Energetic SADU I

Afis-Editia-de-toamna-2015-page-001

Sâmbătă, 19 septembrie 2015, cu ocazia sărbătoririi Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), Muzeul Energetic SADU I (Muzeul Sigmund Dachler) va fi deschis tuturor categoriilor de vizitatori intre orele 10:00 – 15:00

interior

exterior

 

Program Zilele Culturale ale Județului Sibiu – Rîu Sadului (19-20 septembrie 2015)

RÎU SADULUI Căminul Cultural
(19 septembrie 2015)
ora 10, 00 Caravana Astra Film
HAI SĂ NE JUCĂM! Deniz din Turcia/13 min.
HAI SĂ DANSĂM! Hagar din Israel /13 min.
IUBESC MUZICA! Carina şi harpa sa /7 min
IUBESC MUZICA! Yu canta Pansori/7 min
JUDETUL SIBIU. POARTA DE SUD A TRANSILVANIEI /14 min
ora 11, 00 – Teatru pentru copii Greierele aproape faimos – spectacol susținut de actori ai Teatrului de copii şi tineret „Gong” Sibiu
orele 10,00 – 12,00 Ateliere meşteşugăreşti şi expoziție cu produse de artă tradiţională, realizate de elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii „ Ilie Micu” Sibiu
orele 12,00  Prezentarea proiectului pentru promovare turistică a comunei „Descoperiţi Rîu Sadului” – prezentare web-site şi distribuire de materiale promoţionale (pliante, broşuri, cărți poştale, hărţi turistice, monografie.)
Expunere pe tema Patrimoniul tehnic de pe Valea Sadului, organizată în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului –
ora 15,00 sau 16,00 – Film Satul de Demult – Caravana Astra Film
ora10,00 – 18,00 – Expoziție de fotografie Județul Sibiu ilustrat în colecțiile Muzeului ASTRA
Bibliotecă ora 1600 Inaugurarea bibliotecii publice din localitate, redeschisă la inițiativa Primăriei Rîu Sadului, cu sprijinul BJ Astra Sibiu şi a Fundaţiei Mereu Aproape.
Inaugurarea Raftului Mereu Aproape
Atelier de digitalstorytelling
Animație culturală: Forme din hârtie și Rime din poezie – Biblioteca Judeţeană Astra

 

RÎU SADULUI Căminul Cultural
ora 13,00 Fanfara „Muzicienii Sibiului”
Spectacol Folcloric Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” şi soliştii: Nelu Albu Viorica Telcean Alina Pinca Robert Târnăveanu Mariana Anghel
Elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu ” Sibiu
Formaţia de cântece şi dansuri Râureanca – din Rîu Sadului
ora 10,00 – 18,00 Expoziție de fotografie Județul Sibiu ilustrat în colecțiile Muzeului ASTRA
orele 13,00 – 16,00 Stand „Info turistice județul Sibiu”, organizează AJTS
Ateliere educaţionale de confecţionat jucării simple şi tradiţionale – org Muzeul Astra

 

Centrul de vacanţă Gavroche – Ce facem în vacanţă?

Anul acesta, în perioada 1-13 septembrie, primăria comunei Riu Sadului în parteneriat cu Asociaţia de Prietenie Ille et Vilaine Sibiu, organizează a V-a ediţie a centrului de vacanţă Gavroche, la Rîu Sadului, la Căminul Cultural, în fiecare zi, de la ora 9.00 la ora 17.00, pentru copiii in vârstă de 4-14 ani. Proiectul este finanţat de primărie şi îşi propune implicarea copiilor din comunitate în diverse activităţi ludice cu scop instructiv-educativ în vederea formării personalităţii, în condiţii de securitate şi sub supravegherea animatorilor profesionişti.
Nu se percepe taxă de participare, adică este GRATUIT! În plus, voi vă luaţi sandwich-ul pentru prânz, noi dăm apa şi două gustări!
Persoanele interesate să participe ca VOLUNTARI în cadrul echipei de animatori sunt binevenite din partea comunităţii sau din afara ei! (Părinţi, bunici, fraţi, surori, elevi, studenţi, pensionari, salariaţi sau nu, oricine este binevenit, pentru o zi, sau mai multe, pentru o săptămână sau toată perioada!)
Activităţi propuse: jocuri, desene, teatru, ieşiri în natură, invitaţi din afara comunităţii şi multe, muuuulte surprize!
Haideţi să profităm cu toţii de ultimele zile de vacanţă!

Descrierea proiectului “Ce facem în vacanţă”?, adică despre organizarea centrului de vacanţă Gavroche:
“Uneori mă întrebam de ce nu face cineva ceva. Apoi am înţeles că acel cineva sunt eu.” (Anonim)
Trăim într-o comunitate în care pentru ocuparea timpului liber copiii folosesc televizorul, internetul şi… atât. Activităţile organizate de animatori, persoane formate şi care au experienţă, în cadrul unui centru de vacanţă, le dezvoltă copiilor abilităţi ca lucrul în echipă, comunicarea, socializarea, autonomia, implicarea în cadrul grupului, respectarea regulilor, adaptabilitate. Aceste abilităţi nu sunt dezvoltate dacă privim la televizor sau ne jucăm pe internet. În cei patru ani (2007, 2008, 2009, 2010) în care am mai organizat aceste activităţi în timpul vacanţelor şcolare am observat o îmbunătăţire evidentă a relaţiilor dintre copii, a capacităţii de exprimare şi implicare. Mulţi dintre participanţii acestor ediţii au continuat implicarea în plan personal, în alte proiecte sau în viaţa comunităţii.
Jocul este o metodă naturală şi la îndemâna copiilor, fiind un bun prilej de a modela şi forma personalitatea cetăţenilor de mâine ai comunei.
„Timpul liber poate însemna şi un timp preţios pentru dezvoltarea personală. Utilizat cu atenţie el poate contribui la construirea personalităţii şi a identităţii copilului.
Momentele petrecute în timpul liber sunt momente de descoperire a celuilalt, a lumii, a lui însuşi, momente de trăire pe viu a valorilor şi regulilor necesare convieţuirii în societate. Este perioada unei educaţii informale care o completează pe aceea primită în şcoală sau în familie” (Extrase de pe site-ul Asociaţiei de Prietenie Ille et Vilaine, Sibiu, www. apivs.ro )
Cuvântul « animator » vine din latinescul « animus » care inseamna suflet, “a anima” = a “însufleţi”.
“Animatorul are un important rol educativ fiind un educator specializat în organizarea şi însufleţirea activităţilor extraşcolare şi de vacanţă, activităţi care se constituie într-un al treilea spaţiu educativ, complementar şcolii şi familiei în munca de educare şi formare a copiilor şi tinerilor.
Animatorul face din centrul de vacanţă un loc privilegiat, un spaţiu de dialog, de libertate asumată, în care publicul participant (copilul, tânărul, adultul) poate să se exprime, să practice activităţi ludice de calitate, în deplină securitate, reuşind să se integreze în colectivitate” (Extrase de pe site-ul APIVS, www. apivs.ro).
Centrul de vacanţă este un concept preluat de la francezi, adaptat condiţiilor din România. În Franţa, centrele de vacanţă sau de timp liber au fost înfiinţate în 1937, ca o componentă a educaţiei populare. Ele sunt adaptate categoriilor de vârstă ale copiilor, intereselor lor, cât şi ritmului de viaţă specific al fiecăruia. În cadrul activităţilor ludice şi nu numai, propuse în centrele de vacanţă, copiii evoluează intelectual şi fizic, dobândesc autonomie, învaţă să comunice mai bine, să lucreze în echipă, să respecte reguli, să aibă încredere în propria persoană, să descopere situaţii şi oameni noi, în deplină securitate şi libertate.

Text: Cioc Raluca Mihaela

Cu stima / Sincerely yours/ Mit freundlichen Grüßen

Viceprimar